Castratie en sterilisatie

Dierenkliniek Lopikerwaard is zeer ervaren met het castreren en steriliseren van huisdieren. Deze ingreep wordt om verschillende redenen toegepast.                        

Het steriliseren en castreren heeft als consequentie dat uw dier zich niet meer kan voortplanten. Tevens worden vrouwelijke dieren niet meer krols of loops. Mannelijke dieren worden veelal rustiger en vertonen minder mannelijk gedrag.

Bij mannelijke dieren die niet gecastreerd zijn kan er op latere leeftijd kanker van de ballen voorkomen of prostaathyperplasie optreden. De kans hierop wordt geminimaliseerd door de dieren te castreren.

Bij vrouwelijke dieren die niet gesteriliseerd worden kan er baarmoederontsteking, schijndracht of borstkanker optreden. Dieren die gesteriliseerd worden hebben hier veel minder kans op. Over de leeftijd van het steriliseren krijgen we altijd veel vragen. Het advies is om niet tot na de vierde loopsheid te wachten met het steriliseren. De kans op de eerder genoemde ziekten neemt sneller toe hierna. Dieren kunnen al op jonge leeftijd gesteriliseerd worden. Het advies is om de wat grotere rassen één keer loops te laten worden en daarna eventueel te steriliseren.

Indien u persoonlijk advies wilt kunt u contact met ons opnemen. We beantwoorden graag uw vragen.